Зарубіжна література 10 клас 16.02

 Англія. О. Вайльд. Ідейно-естетичні погляди і творчий шлях митця. Проблема краси й моралі в романі «Портрет Доріана Грея».

Кінець XIX століття… «Кінець століття» в культурній свідомості асоціюється із занепадом усталених соціальних і естетичних традицій,                           що загрожує крахом цивілізації. Світовідчуття «кінця століття» з особливою силою виразилося в культурі декадансу.

В різних країнах Європи декадентські течії з’являються в середині                     80-х років. Декаденти переконані в тому, що повсякденна дійсність не має ніякого сенсу. Проза життя здається їм огидною.

Трагічно сприймаючи  зникнення Краси в сучасному світі, молоді митці Англії намагалися віднайти її в Мистецтві.

Великою фігурою світового декадентства став англо-ірландський поет, прозаїк, драматург – Оскар Вайльд.

Як істинний декадент, своєю поведінкою Вайльд-аристократ не просто йшов врозріз суспільству, він давав ляпаса офіційному вульгарному світу: вірші і проза екстравагантного модника – це їдкі і колючі нападки                            на прогниле суспільство, а в романі-парадоксі «Портрет Доріана Грей» лише лицемір не зрозуміє, що совість не можна безкарно вбивати.

Проте лідер естетизму, Оскар Вайльд, надавая перевагу естетичним цінностям над етичними, живився пристрастями до гомосексуальних зв’язків, був визнаний винним і засуджений за кохання до юнаків.

 Митець був переконаний в тому, що «художник той, хто створює прекрасне». Іншої мети у художника нема.



Роман «Портрет Доріана Грея» мав реальне підґрунтя. У Вайльда                       у приятелях був художник Безіл Ворд. Вайльд, зустрівши одного разу у його майстерні надзвичайно красивого натурщика, вигукнув: «Який жаль,                          що і йому не минути старості зі всією її потворністю!» На це Безіл відповів, що готовий малювати красеня щороку, щоб старіння і в’янення відбивалися тільки на полотні.

Вайльд написав «Портрет Доріана Грея» на замовлення одного американського журналу. Написав трохи більше, ніж за два тижні, бо уклав парі зі своїм приятелем, що у рекордно короткий термін напише роман, який зведе з розуму весь Лондон.

У липні 1890 року роман опублікували в американському журналі «Ліппінкотс Манслі Мегазін». Журнальна публікація «Портрета Доріана Грея» мала широкий резонанс, і письменник вирішив видати твір окремим виданням, доопрацювавши окремі глави, аби зробити твір більшим                             за обсягом, бо в англійсьйй літературі того часу склалися певні традиції щодо жанру роману.

Саме для цього окремого видання О. Вайльд написав і відому «Передмову», що складається з 25 афоризмів. В афоризмах у парадоксальній формі була викладена естетична теорія О. Уайльда. У квітні 1891 року, набувши нового вигляду, роман вийшов окремою книжкою.

Завдання:  опрацюйте опорну схему №1. і у зошитах зробіть записи 

Завдання: опрацюйте інформацію з підручника ст.170-179

Завдання: зробіть в зошити запис визначення "Естетизм" ст.179

Завдання:  Перегляньте фільм "Портрет Доріана Грея "

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Зарубіжна література 9 клас 16.02

Зарубіжна література 7клас 14.02

Зарубіжна література 7 клас 13.02